• 1680
  • 0

Hoe krijg je in deze dolle tijd een bouwproject op tijd af? Met ‘spoedklus’ Amsheerd in Hoogeveen is het gelukt!

De nieuwbouw is een gekkenhuis geworden. Prijzen rijzen de pan uit. Vertraging volgt op vertraging. Toch was Amsheerd in no time klaar. Het kán dus wel.

Amsheerd is een Hoogeveens woonzorgcomplex voor 27 oudere mensen met een verstandelijke beperking. Cosis biedt hen zeven dagen in de week, 24 uur per dag, hulp. Het gebouw, met individuele appartementen en drie gemeenschappelijke huiskamers, is gerealiseerd aan de Dr. G.H. Amshoffweg. Het staat op een steenworp van ziekenhuis Bethesda, aan de zogenoemde zorgboulevard. Die is nu bijna volgebouwd.

Donderdagmiddag was de feestelijke ingebruikname, in aanwezigheid van bewoners en hun familie. Ongeveer zes weken geleden zijn de 27 ouderen van hun vorige stekje aan de Griendtsveenweg naar de nieuwbouw verhuisd.

Zorgcentrum Griendtsveenweg moest leeg

In april zette De Groot Vroomshoop de eerste schop in de grond. En halverwege vorige maand al kon het bouwbedrijf het complex overdragen aan de opdrachtgever: Domesta. Bekend was dat er veel druk stond op de bouw. Het zorgcentrum aan de Griendtsveenweg diende rap te worden ontruimd. Verhuurder De Westerkim heeft plannen om uit te breiden en wil op die plek nieuw bouwen. Voor de 27 ouderen moest een snelle oplossing komen. Snel? Razendsnel: in pakweg een jaar.

Maar bouw in deze dolle tijd maar eens in zo’n moordend tempo een compleet appartementencomplex. Vergunningen, financiering, ontwerp en – last but not least – tijdige aanvoer van bouwmateriaal inbegrepen. Onbegonnen werk, dacht men in eerste instantie ook bij bouwheer Domesta. Toch is het gelukt.

‘Geen bouwvak, het werk moest verder’Hij zag zich in de hete zomermaanden gedwongen zijn mensen door te laten werken, memoreerde donderdag directeur Wim Sturris van De Groot Vroomshoop. ,,Geen bouwvak, het werk moest verder.” Zelf zat de aannemer constant op het puntje van de stoel om alle materiaal op het verlangde moment in de bouwput te krijgen. Geen sinecure, anno 2018.

En dan zat het meteen bij de bouwstart ook nog even lelijk tegen. De ondergrond bleek dermate zacht dat de funderingspalen niet konden worden geheid. Ze moesten in de aarde worden gedúwd, als punaises.

Ambtenaren lopen stapje harder

Bij de gemeente Hoogeveen liepen de ambtenaren een stapje harder om alle papieren in orde te maken. Ook bij Domesta was het een jaar lang alle hens aan dek om deze missie te laten slagen. De woningcorporatie is doorgaans niet ontevreden wanneer een complex als dit er binnen vijf jaar staat, alle voorbereiding incluis. Het loopt makkelijk uit tot zes, zeven of zelfs tien jaar, kreeg het bij de opening van Amsheerd aanwezige publiek voorgehouden.

Met vereende krachten kortom is de deadline toch gehaald. Daarop werd donderdag doorgetrokken bij de ingebruikname van Amsheerd. Hiervoor ontdeed wethouder Gert Vos bij de ingang van het complex een tuinbank van het pakpapier. Hulp kreeg hij daarbij van de oudste bewoner: de 84-jarige Kees Timmer.

Bron: Dvhn.nl 

 

© Copyright 2022 BudgetBusters.nl onderdeel van Visser Print & Sign